Gratis frakt på alle bestillinger!

Top Menu

90-tallet; supermodellene som endret moteverden

Av Thomas Aarhus

Postet i

90-tallet så begynnelsen på en moteperiode som enda ikke vil ta slutt. De største fem supermodellene vi kjenner fra 90-tallet, er selvfølgelig Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista, Christy Turlington og Claudia Schiffer. Andre modeller som senere fikk store gjennombrudd, nettopp pga av kvinnene som noen år før de hadde skapt seg superstjernestatus, er Anna Nicole Smith, Tyra Banks, Karen Elson, Stephanie Seymour, og Kate Moss.

 

Linda Evanglista skapte den ikoniske setningen; ” I don’t get out of bed for less than 10.000 dollars a day! ”  Selv skulle jeg gjerne ønske jeg kan slenge fra med den setningen, men jeg har noen år å gå på enda, men en vakker dag! En vakker dag!
Tyra Banks var som ” etterfølgeren ” til Naomi Campbell, ekstremt ettertraktet på catwalken og i moteverdenen, fordi hun hadde en så bred appell til publikummet. Hennes lyse hud kunne markedsføres i Europa, mens hennes afro-amerikanske trekk gjorde at hun solgte opptil 40% mer for de forskjellige kampanjene hun stilte opp for. Et godt eksempel er når hun stilte opp i en sort Dolce & Gabbana kjole i Vogue på midten av 90-tallet, en kjole som sprengte bestillingslistene til D&G, og som mer eller mindre satte de på motekartet for godt. Etter voldsomt suksessfulle kampanjer, innså designerne hva disse damene kunne få til. Bare se på Anna Nicole Smith, som for både H&M og GUESS skrudde opp trafikkulykker med nærmere 60% det året de store reklameplakatene hang ved de største motorveiene i USA, og økte produksjonen betraktelig. 


Dagens modeller har om mulig, enda mer forutsetninger for å lykkes i en bransje der utseende er alt. Det viktigste for en modell i dag, er ikke midjemål eller høyde, men hvor flink du er til å gjenkjennes eller hvor stor markedsverdi utseendet ditt har. Som Coco Rocha.Hun har allerede fått tittelen Queen of Posing, etter Mario Testino (verdenskjent fotograf) selv kalte henne det. Han bruker Coco som sin personlige muse, det gjør også designeren Tom Ford. Coco har også vært en av tre programledere ( Naomi, Karolina, Coco ) i serien The Face, der fire jenter på hvert supermodell-team konkurrerer for å bli det nye ansiktet utad for en verdensomspennede kampanje som ikke bare vil gi de gjenkjennelse, men også utallige kroner i førstepremiepris. Sesongen skal mest sannsynlig sendes på norsk TV til høsten, så jeg skal ikke røpe hvem som vant for dere!

Siri Tollerød er en av modellene som gjør det veldig stort i utlandet for tiden. Og hun er norsk! Siri kommer vi også til å se masse fremover til høsten, da som den nye programlederen for Top Model Norge. Hun har gjort flere store motekampanjer, både for Dior, Alberta Ferreti, og L.A.M.B. Hun var sist i media og høstet mye kritikk for sin tynne kropp, men som hun selv gikk ut og sa, hennes bransje krever tynne, men sunne, jenter og Siri er på ingen måte anorektisk eller bulimisk. Hun er bare på den tynnere siden, og det er det ingenting feil med! Alle har vi kropper vi må leve med og elske!

Victorias Secret har de siste årene seilet opp som et av verdens mest sette motearrangement. Etter de sendte en visning live via internett på begynnelsen av 2000-tallet, eksploderte markedet for bikinier og undertøy. Hvert år genererer visningen i underkant av en milliard seere, jeg tror man kan trygt si at dette er bra markedsføring. De kanskje tre største og mest kjente englene nå for tiden, er Adriana Lima, Gisele Bundchen, og Karolina Kurkova. Alle tre har blitt veteraner å regne i VS, og er en stor del av at de er så populære som de er idag. Gisele Bunchen er også den modellen i verden, som tjener mest på kampanjene sine. Da er det ikke rart at beina hennes også er forsikret for flere millioner kroner. Har du en kropp som er A Million Dollar, koster det også å ta vare på den. Gisele har de siste årene roet seg på kampanjer, og har startet familie med Tom Brady, quarterback for New England Patriots. De har også to barn sammen.

 

Del denne artikkelen

Ingen kommentarer ennå

Legg igjen en kommentar

Kommentar


btt